Kelantan adalah sebuah negeri di timur laut Semenanjung Malaysia. Kota Bharu, ibukota sungai, adalah rumah kepada istana diraja seperti Istana Jahar kayu. Gerbang Sultan Ismail Petra dibina dari struktur kayu dengan tulisan-tulisan Islam. Pasar utama, Pasar Siti Khadijah dengan kubah kaca. Perkampungan Balai Getam Guri terkenal dengan kerajinannya, termasuk perak, batik dan sulaman.
Oleh disebabkan pengasingan relatif dan gaya hidup masyarakat kawasan pedalaman di Kelantan, budaya Kelantan adalah berbeza dari budaya Melayu di Semenanjung. Ini dimaksudkan adalah perbezaan dari segi seni, adat, dialek dan masakan. Di sini kami telah menyenaraikan makanan terbaik yang terdapat di Kelantan yang boleh menggiurkan anda.
1. Nasi Tumpang
Nasi tumpang, merupakan salah satu hidangan nasi terkenal yang berasal dari Kelantan. Nasi dengan lapisan yang berlainan daripada hidangan yang dibungkus dalam bentuk kon dengan daun pisang. Kelantan sering menyebutnya sebagai Nasi Tupe. Ia dibungkus dengan ketat dan isi di dalamnya terdiri daripada telur, serunding daging atau ikan, udang atau kari ikan, sos sambal manis dan timun. Terdapat 2 cara untuk makan nasi tumpang iaitu menggunakan sudu dan memakannya mengikuti lapisan atau campurkan dan gaulkan kesemua isinya sekali.
Kini anda boleh mendapatkan Nasi Tumpang di salah sebuah restoran terkenal di Kota Bharu, Kedai Kopi White House yang terletak di pusat bandar.
Alamat: 1329-L, Jalan Sultanah Zainab, 15050, Kota Bharu, Kelantan (Google Maps)
Waktu Operasi: Setiap hari (8:00AM - 1:00PM), (9:00PM - 1:00AM)
2. Roti Titab
Roti Titab adalah makanan yang harus anda cuba apabila anda pergi ke Kelantan. Ia kelihatan mudah untuk disediakan dengan bahan-bahan asas seperti roti, mentega, kaya dan telur. Namun, pelancong dan penduduk setempat tetap menginginkannya dan akan sentiasa kembali lagi. Roti Titab telah dipatenkan oleh pemilik Kopitiam Kita untuk mengelakkan mana-mana gerai lain yang cuba menjual hidangan yang sama dan memastikan pelancong dapat menikmati rasa asli Roti Titab.
Anda hanya boleh mendapatkan roti titab di Kopitiam Kita.
Alamat: Jalan Sri Cemerlang, Taman Desa Jasa, 15400 Kota Bharu, Kelantan (Google Maps)
Waktu Operasi: Setiap hari (6:00 AM hingga 2:00 PM)
3. Nasi Kak Wok
Sekiranya anda bertanya kepada orang Kelantan apakah itu nasi Kak Wok, penduduk tempatan pasti akan bercakap mengenai nasi putih yang berlaukkan ayam goreng yang dipotong saiz dadu, lengkap dengan kuah gulai pekat dan sambal belacan. Allahyarham Mek Wook Hassan iaitu nama asli kepada Kak Wok adalah orang yang mencipta hidangan ini, dan dia menurunkan resepinya secara turun temurun sehingga ke generasi masa kini.
Dapatkan Nasi Kak Wok (Original) di:
Alamat: Jalan Masjid Lundang, 15150 Kota Bharu, Kelantan. (Google Maps)
Waktu Operasi: Ahad-Jumaat (7.30 pagi - 2.30 petang), Tutup pada hari Sabtu.
Terdapat hanya enam gerai di Kelantan yang menyajikan resipi asal Nasi Kak Wok. Mereka terletak di Jalan Telipot, Jalan Sultan Yahya Petra, Bandar Baru Kubang Kerian, Pasir Hor, Bandar Satelit Pasir Tumboh dan Taman Sari.
4. Nasi Kerabu
Nasi kerabu adalah makan tradisi rakyat kelantan dan amat digemari oleh bukan sahaja rakyat kelantan tetapi rakyat negeri2 lain. Nasi kerabu ada 2 jenis iaitu nasi kerabu tumis dan nasi kerabu golok.
5. Laksam
Laksam Laksei (Laksang) adalah sejenis makanan atau masakan daripada negeri Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama dengan kuah. Untuk menyediakan hidangan laksam ini, biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung sehingga menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan.
Anda tertanya-tanya bagaimana rasanya laksam berbanding dengan laksa? Mari singgah di Restoran By-T Laksam Khas.
Alamat: Jalan Raja Perempuan Zainab II, Kampung Belukar Lanjut Kumumin, 16100 Kota Bharu, Kelantan. (Google Maps)
Waktu Operasi: Ahad-Jumaat (3:00PM - 10:30PM), Tutup pada hari Sabtu.
6. Ayam Percik Kelantan
Apa yang membuatkan Ayam Percik Kelantan berbeza dan istimewa berbanding dengan ayam percik dari negeri lain? Ia adalah kerana sos yang digunakannya. Di Kelantan, sos untuk ayam percik berwarna putih, dan rasa lebih likat daripada sos ayam percik yang biasa. Menurut beberapa pelancong, ayam percik Kelantan ini lebih sesuai jika dimakan bersama dengan nasi kerabu.
Mari kita mencuba kombinasi ini di Restoran Yati Ayam Percik.
Alamat: Jalan Long Yunus, 15200 Kota Bharu, Kelantan. (Google Maps)
Waktu Operasi: 12:00AM hingga 11:30PM
7. Nasi Ulam
Nasi ulam adalah gabungan masakan Melayu dengan Indonesia dan Thailand. Masakan nasi ulam ini terdiri daripada nasi sejuk yang dicampur dengan ulam yang dicincang seperti daun kaduk, pucuk gajus, bawang dan banyak lagi. Kerisik dan rempah lain serta ikan goreng juga ditambah dalam masakan ini.
Di mana untuk mencari nasi terbaik di Kelantan? Mari singgah di Restoran Nasi Ulam Cikgu Kg. Kraftangan.
Alamat: Kampung Kraftangan, Jalan Hilir Kota, Bandar Kota Bharu, 15300 Kota Bharu, Kelantan (Google Maps)
Waktu Operasi: Sabtu - Khamis (10.30 pagi - 5 petang), Tutup pada hari Jumaat.
8. Maggi Ketam
Pernahkan anda mencuba masakan maggi dengan ketam? Maggi ketam ini kedengaran bunyinya agak unik dan menarik hati pelanggan untuk mencubanya. Adakah anda begitu tertanya-tanya bagaimana rasanya? Di Kelantan, anda boleh memesan makanan lazat ini di mana-mana sahaja.
9. Sup Gearbox
Sup Gearbox atau sup lutut antara keistimewaan masakan dari kelantan. Sup yang dihidangkan bersama nasi atau dijadikan kuah mee,bihun,kuetiaw atau maggi sup sangat menyelerakan. Ditambah lagi dengan organ dalaman lembu seperti perut,limpa dan paru menjadikan ia makanan yang eksotik tidak terdapat di tempat-tempat lain, hanya di kelantan.
Untuk menikmati masakan berasaskan sup gearbox ini anda boleh ke kedai Sup Jeliro Molek berdekatan kawasan Pantai Cahaya Bulan.
Alamat: Kedai SUP JELIRO MOLEK, Jln Taman Buaya, PCB, 15350 Kota Bharu, Kelantan.
Google Map: https://goo.gl/maps/s34j6tHsLMrTyvp1A
Waktu Operasi: 12pm hingga 6.30 pm setiap hari kecuali Jumaat(cuti).
Comments
Post a Comment